Onderzoeksdoel

We willen uitvinden of een operatie met een maagbandje een goede behandeling is voor jongeren met overgewicht.

Wie kan er mee doen?

Of je mee kunt doen aan de studie is onder andere afhankelijk van je body-mass index (BMI). De BMI geeft de verhouding weer tussen lengte en gewicht. Bij jongeren kan de BMI niet eenvoudig berekend worden, maar wordt deze door je arts gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht. Als je tussen 14 en 16 jaar oud bent en een BMI hebt die hoger is dan 35 kom je in aanmerking voor de studie als je ook bijkomende ziekten hebt, zoals bijvoorbeeld (beginnende) suikerziekte of een hoge bloeddruk. Je dokter weet welke ziekten nog meer belangrijk zijn. Als je BMI hoger is dan 40 is dit niet van belang. Je moet wel al meer dan een jaar intensief geprobeerd hebben gewicht te verliezen, zonder succes.

Uitvoering van het onderzoek

In onze studie krijgt de helft van de kinderen een maagbandje. Er wordt geloot wie er een maagbandje krijgt en wie niet, maar iedereen wordt behandeld met een dieet, bewegingsadvies, de hulp van een psycholoog en adviezen aan het gezin. Dat kan in het azM, maar meestal ook dichter bij huis door je eigen dokters. Als je meedoet aan het onderzoek moet je wel elk jaar naar het azM komen voor een aantal onderzoeken.

Voor- en nadelen

We verwachten dat je met een operatie veel gewicht verliest, gezonder wordt en je prettiger zal gaan voelen. Een operatie heeft echter ook risico´s en is een ingrijpende verandering in je leven. Of de voordelen opwegen tegen deze nadelen willen we juist uitvinden in dit onderzoek.

Als je niet geopereerd wordt

Als er door de loting bepaald wordt dat je geen maagbandje krijgt doe je toch drie jaar aan de studie mee. We volgen dan hoe het met je gaat als je doorgaat met de intensieve behandeling. Als we na drie jaar bewezen hebben dat een maagbandje een goede behandeling is, of als je dan ouder dan 18 bent, mag je alsnog geopereerd worden. Je komt dan niet op een lange wachtlijst zoals veel volwassenen.

Informatie en afspraken

Wil je weten of je mee kunt doen aan deze studie of heb je vragen? Dan kun je ons bellen of e-mailen. Vervolgens kunnen we een afspraak maken op onze polikliniek in Maastricht.

Contactinformatie
Drs. Yvonne Roebroek (arts-onderzoeker)
E info@basictrial.nl

T 043-3881574

Postadres:
Drs. Y.G.M. Roebroek
Maastricht UMC+
Afd. Algemene Heelkunde
Postbus 5800
6202 AZ Maastricht

Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.